Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова накладна по-новому

опубліковано 25 лютого 2014 о 17:24

          З 1 березня поточного року бухгалтери почнуть «складати», а не «виписувати» податкову накладну (далі - ПН) по-новому, відповідно до січневого наказу Міндоходов. Нова форма не істотно відрізняється від своїх попередниць, але зміни, все ж таки, є.

         Кажучи про порядок заповнення ПН, в першу чергу, потрібно звернути увагу на те, що саму ПН та додатки до неї платники можуть складати та надавати за бажанням покупця, як на папері, так і в електронній формі - це повністю відповідає нормам п. 201.10 Кодексу. При цьому, електронна форма обов'язково реєструється в Єдиному реєстрі ПН. Це ж відноситься і до Розрахунку корегування.

         Уточнені типи причин, по яких всі екземпляри ПН залишаються у продавця. У разі ж, коли тип причини не підпадає під перелік перерахованих, відмітка про таку причину взагалі не проставляється, як і ніякі інши знаки або символи.  До речі, у випадках, коли ПН залишаються у продавця, вони в обов'язковому порядку повинні бути складені в паперовому вигляді.

       У реквізитах заголовної частини ПН, що містять числове значення коду товару згідно УКТ ВЕД, не повинно бути ніяких інших знаків, символів, розділень, у полі, що не підлягає заповненню, теж, знаки або символи не проставляються.

      Уточнення торкнулися і зведеної накладної. Дату її складання тепер потрібно записувати у графу 2 документу. А, у разі відсутності оплати товарів/послуг, продавець не звільняється від складання зведеної ПН. На аванс же зведені накладні не складаються.

          Що стосується самої форми накладної, то, як наслідок змін форми декларації, в новій формі ПН немає більше поля для вказівки номера Свідоцтва про реєстрацію платником ПДВ. Крім того, у графі 5 НН одиницею вимірювання указується тепер не тільки товар, але і послуга.

 

                                                                                  Інформаційно-комунікаційний відділ

                                                                                 ГУ Міндоходів у м. Севастополі