Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Загальне декларування: як це буде?

опубліковано 23 січня 2014 о 11:22

Міністерство доходів і зборів винесло на обговорення Концепцію загального декларування доходів громадян. Будь-який громадянин може внести свої пропозиції до вказаного документа та вплинути на законодавчі основи остаточного документа, який буде прийнятий Верховною Радою після всенародного обговорення. Впровадити загальне декларування планується не раніше 2015 року. У Міністерстві розраховують на те, що нові правила декларування дозволять понизити ставку єдиного соціального внеску.

 

            У Концепції пропонується вже через два роки зобов'язати всіх, чий дохід перевищує 10 тисяч гривень на місяць, заповнювати декларації. Під декларування потраплять також власники нерухомості, вартість якої перевищує 1,5 мільйона гривень (квартири загальною площею до 120 квадратних метрів або будинки до 250 квадратних метрів до декларованого доходу не зараховуються). Крім того, подати декларацію повинні будуть громадяни, чия сума фінансових зобов'язань  перевищує за рік 150 тисяч гривень.

У більшості розвинених країн податки на доходи фізичних осіб — основна стаття надходжень до державного та місцевого бюджетів. У США вони забезпечують до 45% всіх зборів до федерального бюджету; у країнах Європи частина податку досягає 60%, в Україні цей показник складає порядка 70%. 

             При вступі до процедури обов'язкового декларування громадянин подає разову форму про своє матеріальне положення на зразок амністії за минулі гріхи та відсутність можливості надалі посилатися на спадок “бабусі”. У перший рік українці, які потрапляють під декларування повинні будуть повідомити органи ГУ Міндоходів, яким майном вони володіють, який щомісячний дохід отримують за рахунок зарплати та інших джерел надходжень. Також в декларації буде необхідно вказати, скільки громадянин винен банкам та яким самим. Таким чином, відбудеться легалізація доходів та майна. На другий рік декларантів проаналізують, чи відповідає отриманий дохід об'єму раніше сплаченого податку. Ті, що недоплатили повинні будуть погасити штраф (його розмір поки не визначений) плюс несплачений податок.

Під вимоги щодо декларування підлягають не всі громадяни України. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України  всього 5% громадян, або трохи більше 2,3 мільйонів чоловік, що мають офіційний дохід вище 5 мінімальних зарплат, а дохід у 10 тисяч гривень отримують ще менше українців. Тому нові правила декларування лише умовно можна назвати загальним, а торкнуться вони лише забезпечених пластів населення.

З повним текстом  Концепції можна ознайомитися на сайті  ГУ Міндоходів у м. Севастополі:  http://minrd.gov.ua/baneryi/kontseptsiya-reformi-deklaruvannya

 

Інформаційно-комунікаційний  відділ

ГУ Міндоходів у м. Севастополі